הלכות תשעה באב
תשעה באב הוא מועד בעל חשיבות רבה ביהדות, שכן הוא נושא עימו משמעויות של הרס וחורבן. ביום זה, המכונה גם ט’ באב או 9 באב, נהוגים מנהגי אבלות וצער שהידוע ביותר מביניהם הוא צום תשעה באב – אולם למרות חשיבותו העמוקה ומנהגיו המפורסמים, עדיין רבים אינם בקיאים בכל ההיבטים המעניינים של היום הזה. מדוע צמים? אילו מנהגים נוספים נהוג לקיים (או לא לקיים)? מערכת אתר אלי עזור לי עם תשובות לשאלות הללו ואחרות.
מה קרה בתשעה באב?
בציבור הרחב הכולל גם יהודים חילוניים ידוע שבמועד זה חרב בית המקדש הראשון והשני. אולם למעשה במועד זה אירעו אסונות רבים לעם ישראל, המפורטים במסכת תענית:
עוד לפני חורבן בתי המקדש, תשעה באב הוא המועד בו נגזר על היהודים של דור המדבר כי לא ייכנסו אל ארץ ישראל בשל חטא המרגלים.
האירוע העצוב והמפורסם ביותר הוא חורבן בית המקדש, ולמעשה אנו מציינים את חורבן שני בתי המקדש באותו מועד (על אף ששניהם לא חרבו ביום אחד אלא במשך ארבעה ימים, סמיכות האירועים הובילה לקביעת מועד האבל המשותף לשניהם).
מאורע חשוב אחר הוא כיבוש העיר היהודית הקדומה ביתר על ידי צבא הרומאים, אירוע שסימל את סופו ולמעשה את כשלונו של מרד בר כוכבא.
תשעה באב הוא המועד המשוער בו נחרשה בירתנו הקדומה ירושלים על ידי הקיסר טורנוסרופוס הרשע – כלומר הוחרבה עד היסוד ועל הריסותיה נבנתה העיר הרומית הנוצרית איליה קפיטולינה.
מעניין לציין אסון נוסף שקרה לעם היהודי, שלא מוזכר במסכת תענית אלא בדפי ההיסטוריה, והוא גירוש ספרד שהתרחש בתשעה באב. מכאן שלא רק על חורבן בתי המקדש אנו צמים ונוהגים יתר מנהגי אבלות, אלא גם על אסונות אחרים שהתרחשו באותו מועד.
צום תשעה באב
מנהג האבלות הידוע ביותר הוא צום תשעה באב, במהלכו אין אוכלים ואין שותים דבר. חשוב לציין שנשים מעוברות פטורות מלצום ככלל, אך כדאי להתייעץ עם רב לגבי כל מקרה לגופו במקרים כאלה.
הצום מתחיל עם כניסת תשעה באב ברגע שקיעת החמה ונמשך עד צאת תשעה באב. אם תשעה באב יוצא ביום שבת, כפי שקורה למשל בשנת התשע”ט 2019, אזי יש לזכור כי בשבת אין לצום בשל קדושתה הגוברת על זו של תשעה באב (בניגוד, אגב, לצום יום הכיפורים – אשר הוא גובר על השבת). במילים אחרות, אם תשעה באב יוצא בשבת אזי דוחים את הצום למוצאי שבת וצמים עד לשקיעת החמה ביום ראשון.
לפני תחילת הצום נהוג לאכול מעין סעודה מפסקת, בדומה לצום יום הכיפורים. בסעודה זו בדרך כלל אוכלים תבשיל אחד ולא מגוון מאכלים, או ביצה או מאכל עגול אחר עם לחם הטבול באפר לציון האבל על החורבן המלווה את עם ישראל במועד זה.
על מנת להתמודד טוב יותר עם תענית צום תשעה באב מומלץ להימנע מצריכת מאכלים כבדים או מתובלים מדי לפני כניסת הצום, על מנת לא להכביד על מערכת העיכול או להגביר את הצימאון במהלך הצום. יתרה מזאת, ובפרט לאור העובדה שבתשעה באב חם מאוד והגוף מתייבש במהירות, חשוב להרבות בשתיית מים כבר בשבוע שלפני הצום ולאו דווקא לשתות הרבה בשעות שלפני כניסת הצום.
מנהגי אבלות נוספים בתשעה באב
איסור נעילת נעלים העשויות או כוללות חלקי עור.
ישיבה על ספסל או כסא נמוך עד צהרי היום, ויש המקפידים לשבת אך ורק על הארץ.
איסור רחצה במים, אפילו מים קרים. למטרת נטילת ידיים ניתן לנטול קצות האצבעות בלבד.
איסור קיום יחסי אישות.
דין אישה בתשעה באב כדין אישה בנידה.
יש הנוהגים שלא לבצע מלאכה ביום זה.
איסור משיחת העור בשמן או תחליב גוף.
אין מברכין לשלום אדם את רעהו.
אין ללבוש בגדי חג.
איסור לימוד תורה מצהרי תשעה באב ועד סופו, שכן התורה משמחת ולמידתה משמחת את הנפש. מאידך, יש המקפידים להתעמק וללמוד דווקא את נושאי התורה המצערים, אשר עוסקים בחורבן בית המקדש ובאירועים נוספים שהתרחשו ביום זה.
לפני כניסת תשעה באב נהוג להסיר את הפרוכת מן ארון הקודש, לעמעם או לכבות את האור בבית הכנסת, ואז לקרוא את המגילה ופיוטי קינות מיוחדים לתשעה באב.
בשעות הלילה יש הנוהגים לעשות מעשה על מנת לחוש על בשרם את חורבן הבית, וישנים ללא כרית או על הרצפה.
בתפילת שחרית בבוקר תשעה באב אין להניח תפילין או להתעטף בטלית, ולאחר קריאת התורה נהוג לקרוא קינות ולהתאבל על חורבן בית המקדש וירושלים.
בשעות אחר חצות היום, משיבים את הפרוכת למקומה, מניחים תפילין ומתעטפים בטלית בתפילת מנחה.
במוצאי הצום נהוג ליטול ידיים מבלי לברך.
על אף שתשעה באב על מנהגי האבלות הנהוגים בו מסתיים למעשה בשקיעת החמה המסמלת את כניסת י’ באב, יש הממשיכים במנהגי האבלות עד צהרי היום שלמחרת מן הסיבה שבית המקדש בער ונשרף עד למחרת תשעה באב.סיכום
תשעה באב הוא יום אבל לעם ישראל, ומן הראוי כי כל יהודי ייזכר בכל המאורעות הנוראים שקרו במועד זה וינהג אבלות על פי אמונתו ומנהגיו. במקרה של ספק או חילוקי דעות, ניתן להתייעץ עם רב וכן לשלוח שאלות אל צוות אתר אלי עזור לי – ונשתדל לענות בהקדם.
Comments